Boek van de maand  
Steentijd in je eigen tijd

Soms is een net verschenen boek te leuk om het te laten liggen tot de volgende maand. Daarom zetten wij ‘Steentijd in je eigen tijd. Vondsten, materialen en technieken’ direct op onze voorpagina.
Wanneer een archeoloog, gespecialiseerd in de Prehistorie in West-Europa nauw samenwerkt met een experimenteel archeoloog en prehistorisch ambachtsman ontstaat er een bijzonder boek.

Het uitgangspunt in elk hoofdstuk is steeds een bijzondere vondst uit Nederland die uit de Steentijd dateert. Daarna kunt u zelf aan de slag. Het begint allemaal met het bewerken van vuursteen, dit naar aanleiding van een gevonden vuistbijl. Hoofdstuk 3  ‘Steentijd scheikunde’ begint met: ‘pyrolyse, endotherme processen, ontledingsreactie – weet jij waar het over gaat?’
De Neanderthalers gebruikten deze woorden niet maar zij wisten wel hoe zij berkenpek moesten maken om gereedschap dat uit verschillende onderdelen bestaat aan elkaar te lijmen. Een voorbeeld daarvan is het kleine vuurstenen mesje waar aan nog berkenpek te vinden is en dat oorspronkelijk afkomstig is van Doggerland. Het is daar terechtgekomen toen de Noordzee nog droog gebied was.  Wil je zelf ervaren hoe gemakkelijk (of hoe moeilijk) het is om berkenpek te maken dan volg je de stap voor stap beschrijving die op de informatieve inleiding volgt.
Een andere vondst is onder andere de visfuik gevonden in Bergschenhoek. Er wordt ook beschreven hoe de fuik gebruikt moet worden en natuurlijk hoe je hem kunt maken.
Wanneer je bij de vis eikelbrood wilt eten kun je in dit boek een recept vinden.

Heel interessant om over de vondsten te lezen maar het wordt vooral leuk wanneer je zelf deze voorwerpen gaat maken!