Boek van de maand  
Verandering van spijs
Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten


‘Geroosterde wortelstokken van de lisdodde (rietsigaar) met wild zwijn en geroosterde wilde appeltjes
(3 centimeter doorsnede)’.
Krijg jij ook spontaan trek bij het lezen van dit recept?. Bedenk trouwens even dat je het moet klaarmaken zonder potten of pannen, je hebt alleen een houtvuurtje en een platte steen nodig.
Dit is een van de maaltijden zoals die in de Midden Steentijd (9000-5000 Voor Chr) werd gegeten.

In het boek ‘Verandering van spijs’ lezen we hoe de bewoners van onze streken leefden, maar vooral ook hoe ze aan hun voedsel kwamen, hoe het werd opgeslagen en hoe het werd bereid. In de beschreven perioden van het Mesolithicum tot de negentiende eeuw veranderde er veel.
Voor de Steentijd en de Metaaltijden komen de gegevens vooral uit het meest recente archeologisch onderzoek en de bestudering van aangekoekte en verbrande etensresten met een rasterelectronenmicroscoop.

Zo zien we dat het voedsel van de jager-verzamelaars uit de Midden Steentijd alle bouwstenen bevatte voor een gezond lichaam: vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, koolhydraten, zout en suiker kwamen voor in hun maaltijden. Zo zit er bijvoorbeeld in de wortelstokken van de lisdodde veel zetmeel, vooral tegen de winter. Ze worden bereid in de hete houtas, de resten daarvan kleven aan de wortelstokken en bevatten natrium en kalium (zout).
Natuurlijk hadden deze jager-verzamelaars een grondige binding met het land en planden vooruit. Ze wisten welk voedsel op welke plek in welk jaargetijde te vinden was.

'Verandering van spijs. Tienduizend jaar voedselbereiding en eetgewoonten’ is een verrassend boek en wie weet geldt ‘verandering van spijs’ ook wel voor jou als je een van de recepten uitprobeert!