De winkel is gesloten op woensdag 26 september

 

80 jaar oorlog

                                        Nieuw


Van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019 in het Rijksmuseum. Maar nu ook het boek!

Stel je eens voor om je halve of je hele leven in een oorlogsgebied te wonen. Wat voor inpact heeft zoiets op je leven? Hans Goedkoop (van de tv serie over de Tachtigjarige Oorlog omschrijft het zo: ‘Geloofsfanaten en war lords. Nieuwe media en fake news. Beeldenstormen en aanslagen. Honger en verkrachting als oorlogswapens. Dat klinkt als buitenlands nieuws van nu, maar het was waar Nederland tussen 1568 en 1648 uit ontstond’.

Het boek ’80 jaar oorlog’ dat bij de tv serie en de tentoonstelling in het Rijksmuseum hoort, geeft een ander beeld van deze tijd dan wat wij op school hebben geleerd. Soms is het lastig om je te realiseren dat de laatste vijftig jaar van deze tijd samenvalt met onze Gouden Eeuw. De steden in Holland en Zeeland bloeiden, vooral ook door de vluchtelingen uit de concurrerende stad Antwerpen die zich vestigden in steden als Amsterdam en Leiden.
De onzekerheid over lijf en goed bleef wel in de andere gewesten bestaan. Rondzwervende (Spaanse) soldaten die geen soldij kregen konden altijd straffeloos nemen wat ze wilden van de bevolking. In een aantal steden kon de macht in korte perioden meerdere keren wisselen zodat alle wetten weer veranderden.
Ook geeft ’80 jaar oorlog’ het commentaar van ‘gewone’ mensen die toen leefden, in woord, (bijvoorbeeld dagboekfragmenten) maar ook in beeld op schilderijen.

Dit boek is een echte aanrader!