A culinary journey through time 
A cookery book with recipes from the Stone Age to the Middle Ages. 

Karg, S., R. Steinhauser-Zimmermann, I. Bauer.

Paperback. 128 pp. Richly illustrated. Communicating Culture 2011.

On this culinary journey through time you will be guided into the world of our ancestors. Unexpected taste experiences provide an insight into the culinary diversity of the past. Grinding grain, baking biscuits or filling sausages as communual activities can transform cooking and eating into a fascinating gourmet adventure.

Drie archeologen hebben opnieuw een kookboek gepubliceerd met recepten die gebaseerd zijn op archeologische vondsten. Het boek heet A culinary journey through time en werd in 1995 uitgebracht, maar is nu opnieuw gepubliceerd in het Engels.

De drie archeologen hebben 25 jaar lang onderzoek gedaan naar planten, vondsten bij vroegere vuurplaatsen en een verscheidenheid aan prehistorisch afval. “We hebben korsten,  gecarboniseerde resten, zaadjes, fruit, (vis)botten en schelpophopingen gevonden,” aldus Sabine Karg, één van de archeologen. “Die variëteit aan ingrediënten heeft ons een idee gegeven wat men vroeger at, en dat is terug te vinden in onze recepten.”

In het boek zijn korte en gebruiksvriendelijke recepten te vinden die gemaakt dienen te worden met ingrediënten uit de oude steentijd tot en met de middeleeuwen, met name uit Europa. Zo kun je ontdekken wat de Vikingen graag aten of kun je een maaltijd namaken die Julius Caesar misschien ooit heeft genuttigd. Tevens zijn de recepten opgedeeld in de vier seizoenen en wordt door middel van een symbooltje aangeduid uit welke periode een recept stamt.

De archeologen zien het kookboek als een uitstekende manier om hun onderzoek aan de wereld te tonen. Ook hopen ze mensen op hun voedselgewoontes aan te spreken: “In onze drukke levens waarin koken de laagste prioriteit inneemt en waarin we een hamburger eten terwijl we werken, televisie kijken of spelletjes spelen, zal een beetje prehistorisch koken een goede manier zijn om deze gewoontes te doorbreken.”

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 17,50
Aantal: Bestellen

Voorraad