Rammelaars en rinkelbellen 
de collectie van Heinz Keijser 

Knotter, M.

Harde kaft met stofomslag. 180 pp. Rijk geïllustreerd. Walburgpers 2021 

Rammelaars komen in alle perioden en over de hele wereld voor, variërend van eenvoudig kinderspeelgoed van gebakken klei tot kleine kunstwerkjes van de hoogste edelsmeedkunst. Heinz Keijser (1911-1988) bezat een van de grootste particuliere verzamelingen op dit gebied.

'Rammelaars en rinkelbellen' beschrijft de zestig mooiste en meest bijzondere exemplaren uitvoerig. Het fraai vormgegeven boek begint met het bewogen leven van Heinz Keijser zelf: Jood, marxist, vluchteling, onderduiker, theaterman, vriend van bekende kunstenaars en verzamelaar.

In een tiental essays van bekende specialisten komen vervolgens de kunst- en cultuurhistorische ontwikkelingen en de veelzijdige (zelfs magische) aspecten van de rammelaar aan bod. Zij leiden de lezer langs vierduizend jaar rammelaars, kinderportretten met rammelaars, en hun relatie met pedagogische en sociale ontwikkelingen. ‘Over zilveren rammelaars is al vaker geschreven, maar er was nog geen boek dat ingaat op het gebruik van rammelaars door de tijd en culturen heen.

Het boek over de Collectie Keijser schenkt eindelijk aandacht aan de universele aspecten ervan.’ – Alexander Pechtold ‘Het is een collectie die wat betreft kwaliteit, vormenvariaties en chronologie (17de t/m 20ste eeuw) haar gelijke niet kent. Ook de brede, volkenkundige inslag is van groot belang. Er bestaan geen vergelijkbare verzamelingen met zo’n breed beeld van een internationaal fenomeen.’ – Gemke Jager, oud-directeur Nederlands Zilvermuseum


 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 29,99 € 19,99
Aantal: Bestellen

Voorraad