Opgeruimd staat netjes - Keukengoed en tafelgerei van een bouwhuis van de Kranenburg (1840-1865)

 

Clevis, H.


Hardcover. 233 pp. Rijk geïllustreerd. SPA uitgevers 2007 

 Uit het begin van de Regout periode dateert dit vondstcomplex waar een keur van keramiek uit verschillende productiecentra in zit. Vertegenwoordigd zijn vooral Friesland, niet alleen met rood- en witbakkend aardewerk, maar ook met een zeventigtal spreukschotels. Er zijn 37 spreuken gevonden, voornamelijk uit Harlingen van de Tjallingii fabriek.

Daarnaast is er materiaal uit Bergen op Zoom, Het Nederrijns gebied, Keulen/Frechen, Vreden/Stadtlohn en Westerwald. Op het gebied van de Industriële keramiek is zowel de westkust als de oostkust van Engeland vertegenwoordigd, maar vooral de verschillende fabriekjes in Sunderland. En natuurlijk zien we de vroegste producten van de Regout fabrieken uit Maastricht verschijnen.

Werknemers op het grote landgoed gebruikten de maaltijden in het bouwhuis. Maar de landheer woonde in de stad en ondernam vooral in de zomer daguitjes naar zijn landgoed waar hij met zijn gezin thee dronk of zelfs maaltijden at. Het onderscheid tussen elite en werknemers is goed in het materiaal terug te vinden en geeft een interessante kijk op het sociale leven in deze periode.
 

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 39,50 € 10,00

Voorraad