Van hand tot hand. Handschoenen en wanten in de Nederlanden voor 1700. Honderden....

Willemsen, A.

Paperback. 198 pp. Zeer rijk geíllustreerd. SPA uitgevers 2015

Een onderzoek naar alle vondsten, afbeeldingen en vermeldingen van handschoenenin de Nederlanden, daterend van voor 1700 wees uit dat handschoenen een vast onderdeel waren van de laatmiddeleeuwse en vroegmoderne outfits. Er waren veel soorten handschoenen en ze hadden niet alleen een praktische maar vaak ook symbolische betekenis.

De oudste vondsten in Nederland zijn een vroegmiddeleeuwse want met duim uit Wansum uit de 7de eeuw en een simple insteekwant uit de haven van Dorestad uit de 8ste of 9de eeuw. Vondsten van na 1300 zijn courant en meer dan honderd opgegraven handschoenen zijn onderzocht naast honderden op afbeeldingen en in teksten.

Annemarieke Willemsen is er wederom in geslaagd een prachtig boek te maken met maar liefst 196 afbeeldingen van handschoenen. Ze behandelt veel aspecten zoals het maken en de makers van handschoenen, militaire handschoenen, handschoenen voor sport en spel of als waardigheidssymbool, maar ook de verschillende soorten symboliek van de handschoen. En dit allemaal in een zeer prettige leesstijl met zeer veel afbeeldingen.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
鈧19,50
Aantal: Bestellen