Nieuwsbrief
 
Groene man

In het bos zult u hem niet meer tegenkomen, de Groene Man, daarvoor zijn onze bossen te klein en te gecultiveerd. Maar vroeger waren de wouden nog angstaanjagend.  Ze vormden een bijna ondoordringbare hindernis voor onzekere reizigers. Ze voelden zich bekeken. Sommigen dachten hoofden te zien, sinister of vrolijk, omringd door groen, waarbij uit gezichtsopeningen, meestal de mond, takken en bladeren groeiden.
De oude Grieken, Romeinen en Kelten kenden de Groene Mannen al, ze werden regelmatig afgebeeld op wegwijzers. Maar soms komen ze ook buiten Europa voor.
De  Groene Mannen staan voor vruchtbaarheid, groei en mannelijke potentie, wordt gezegd. Maar anderen menen dat ze staan voor de overgang tussen werelden op de scheidslijn van binnen en buiten of tussen het heilige en zeer heilige.

Vanuit de geïllumineerde manuscripten uit de Middeleeuwen wordt de Groene Man bekender in onze streken. De van afkomst keltische ingewikkeld gegolfde en draaiende lijnen die de handschriften soms versierden, doen denken aan de groei van planten, maar soms kun je er ook een hoofd (of dierenkop) in zien. In Frankrijk komen die koppen als versieringsmotief voor het eerst uit ‘de boeken’ in de twaalfde eeuw, wanneer de Gotische bouwstijl populair wordt. Je vindt dan Groene Mannen omringd door bladeren en groeisels uit hun mond vooral op buitengevels van kerken, en /of binnen in de kerk, op consoles en bijvoorbeeld als sluitsteen van een gewelf, soms zo hoog dat ze nauwelijks zichtbaar zijn.

De Franse architecten waren toen zeer in trek in Engeland en in de rest van Europa en de Groene Mannen reisden, samen met de nieuwe bouwstijl, met hen mee. Eerst waren de gezichten nog vrij uitdrukkingsloos maar het duurde niet lang tot dat iedere beeldhouwer, houtsnijder of muurschilder zijn fantasie de vrije loop liet. Zelfs geschilderde afbeeldingen van Christus als ‘Groene Man’ komen voor, met een krans van groene bladeren in plaats van een doornenkroon.

In Engeland zijn er nog veel Groene Mannen, zoals dit versieringsmotief sinds 1839 wordt genoemd, te vinden. Alleen al in de Rosslyn Chapel (uit The da Vinci Code) zijn er meer dan honderd. Maar ook in Nederland hebben er enkele de eeuwen overleefd, zoals in Zwolle en in Deventer in de Lebuïnus kerk.

We zitten er warmpjes bij

Het is winter in Zaandam, zo’n 300 jaar geleden. Het is koud tijdens de ‘Kleine IJstijd’. Binnen kruipen de mensen bij elkaar, rond de open haard of kachel, de belangrijkste plek in huis. Hier worden de gasten ontvangen. En wanneer je vermogend bent geworden als handeldrijvende schipper wil je je rijkdom graag laten zien. Het bezit van een tegelkachel was daarvoor in Zaandam de aangewezen manier.
Het was een indrukwekkend prestige object, bekleed met tegels geïmporteerd uit Noord-Duitsland. Daar, en in Scandinavië vinden we vaker tegelkachels, met name bij de adel. Zelfs tsaar Peter de Grote liet ze installeren.

Wat later raakten deze kachels uit de mode en liet men liever een ‘smuiger’ installeren. Dit is een inbouw in de schoorsteen die nog lager rook en vonken vangt, en daarnaast een blikvanger.  Want het geheel was natuurlijk weer rijk betegeld.

De schrijvers  van ‘Halve Engelen’ zijn naar aanleiding van de zeldzame vondst van fragmenten van kacheltegels in Zaandam op zoek gegaan naar het waar en wanneer, het hoe en waarom van tegelkachels in deze stad. ‘Halve Engelen’  leest bijna als een detective.

Tegels werden vaak gebruikt in het interieur. Ze waren practisch en maakten een ruimte gezellig.
 
Bezig met laden...
Foto Omschrijving Prijs
Cogs-small-cogs-and-boats Cogs, small cogs and boats
Cogs, small cogs and boats The thirteenth until sixteenth century Dutch and Flemish archaeological finds from the Hanseatic shipbuilding tradition seen in a broader perspective Karel Vlierman Ha...
Klik hier voor meer informatie
210,00
Per stuk
Aantal:
De-Middeleeuwers De Middeleeuwers
Mannen en vrouwen uit de Lage Landen, 450-900. Maak kennis met koningen, priesters, herbergiers, barden en boeren, en ontdek het doen en laten van toen.
Klik hier voor meer informatie
23,50
Per stuk
Aantal:
Het-Middeleeuwse-openbare-badhuis Het Middeleeuwse openbare badhuis
​​​​​​​Onderzoek naar de badvoorzieningen, de ideeën erachter en de spelregels eromheen.
Klik hier voor meer informatie
35,00
Per stuk
Aantal:
De-Vikingen.-Een-nieuwe-geschiedenis De Vikingen. Een nieuwe geschiedenis
Op basis van archeologische vondsten beschrijft Vikingenexpert Neil Price vanuit het perspectief van de Vikingen zelf hun unieke geschiedenis en cultuur.
Klik hier voor meer informatie
39,99
Per stuk
De-volksverhuizingen De volksverhuizingen
De geschiedenis van West-Europa, 375-800
Klik hier voor meer informatie
39,99
Per stuk
Aantal:
De-Tempeliers-in-de-Lage-Landen De Tempeliers in de Lage Landen
Vooral over het belang van de Lage Landen als logistieke en financiële draaischijf van de tempelorde.
Klik hier voor meer informatie
26,99
Per stuk
Aantal:
Het-einde-van-de-Middeleeuwen Het einde van de Middeleeuwen
Elk hoofdstuk heeft steeds één kunstwerk als onderwerp, wat uitnodigt tot grasduinen in een schat aan thema's, wetenswaardigheden en benaderingswijzen
Klik hier voor meer informatie
35,00
Per stuk
Aantal:
Jan-IV-van-Bergen-1528-1567 Jan IV van Bergen 1528-1567
Leven en nalatenschap van een (on)fortuinlijk markies. Jan werd postuum veroordeeld wegens majesteitsschennis. Zijn gehele bezit werd in beslag genomen
Klik hier voor meer informatie
39,00
Per stuk
Aantal:
De-Opstand-in-de-Nederlanden-1568-1648 De Opstand in de Nederlanden 1568-1648
Anton van der Lem een ingewikkelde geschiedenis in kort bestek helder te presenteren en te illustreren met prachtige afbeeldingen
Klik hier voor meer informatie
24,50
Per stuk
Aantal:
Gouden-Vrouwen Gouden Vrouwen
34 compacte, fascinerende biografieën.
Klik hier voor meer informatie
24,95
Per stuk
Halve-Engelen Halve Engelen
Over kacheltegels en smuigers.
Klik hier voor meer informatie
9,95
Per stuk
Aantal:
Arnt-der-Bilderschneider Arnt der Bilderschneider
Meister der beseelten Skulpturen
Klik hier voor meer informatie
45,95
Per stuk
Aantal:
Kölner-Porzellan-Fayence-und-Steingut-im-18.-und-19.-Jahrhundert Kölner Porzellan, Fayence und Steingut im 18. und 19. Jahrhundert
Kölner Porzellan, Fayence und Steingut im 18. und 19. Jahrhundert A. Krings / J. Rebentisch Hardcover, 87 pp  ISBN: 3927396885. Köln 2002 Onderwerp: middeleeuwen Omschrijving: K...
Klik hier voor meer informatie
10,00
Per stuk
Aantal:
The-Mildenhall-Treasure The Mildenhall Treasure
A concise and accessible introduction to the Mildenhall Treasure, one of the most important collections of late-Roman silver tableware ever found.
Klik hier voor meer informatie
6,00
Per stuk
Aantal:
The-Vale-of-York-Hoard The Vale of York Hoard
Buried in the late 920s. The gold and silver jewellery, ingots and coins in the hoard originally came from regions ranging from Ireland to the Middle East.
Klik hier voor meer informatie
6,00
Per stuk
The-Oxus-Treasure The Oxus Treasure
Curtis, J. Paperback. 63p col illus (British Museum 2012). In May 1880 Captain F.C. Burton, a British political officer in Afghanistan, rescued a group of merchants who had been captured by b...
Klik hier voor meer informatie
6,00
Per stuk
Aantal:
Knight:-The-Medieval-Warriors-(Unofficial)-Manual Knight: The Medieval Warrior's (Unofficial) Manual
Knight: The Medieval Warrior's (Unofficial) Manual. Michael Prestwich Paperback. 208 p b/w illus (Thames and Hudson 2010). "Imagine yourself on a splendid charger, encased by gleami...
Klik hier voor meer informatie
15,00
Per stuk
Aantal: