Romeinse sporen. Het relaas van de Romeinen in de Benelux met 309 vindplaatsen om te bezoeken. 

Clerinx, H. 

Paperback. 448 pp. Rijk geïllustreerd. Atheneum 2014. 

Vloektabletten, wachttorens, mijlpalen en tumuli: het zijn overblijfselen uit de tijd dat het huidige Nederland, België en Luxemburg tot het Romeinse rijk behoorden. Een bekend beeld is dat van Romeinse soldaten en hun verblijfplaatsen, maar hoe groots was hun geschiedenis in onze streken?
Auteur Herman Clerinx geeft het antwoord. In een rijk geïllustreerde reisgids neemt hij de lezer mee naar de honderden plekken waar de Romeinse geschiedenis nog altijd te vinden is. De langdurige strijd om de macht liet zijn sporen na, en het dagelijks leven van volkeren die al eeuwen in de Lage Landen leefden werd door de Romeinen beïnvloed.
Die geschiedenis is vandaag de dag nog zichtbaar in vele archeologische vondsten. Clerinx brengt deze overblijfselen tot leven zodat de lezer deel wordt van een geschiedenis die overal nog tastbaar is.

Het boek bestaat uit twee in elkaar geweven delen. Het is in de eerste plaats een toegankelijke inleiding op de geschiedenis van de Romeinen in onze eigen omgeving. Daar blijft het echter niet bij. Aansluitend op die geschiedenis worden er in totaal 309 vindplaatsen van Romeinse sporen genoemd. Inclusief locatie, zodat je de overblijfselen zelf kunt gaan bekijken.

Met de praktische routebeschrijvingen kan iedereen een reis naar het verleden maken zonder te verdwalen. Villa’s, wachttorens en kanalen zijn slechts enkele voorbeelden van wat er allemaal nog te vinden is in de Benelux. Plan bijvoorbeeld een dagje naar Antwerpen: bezoek het standbeeld voor het stadhuis waar de stad zijn naam aan te danken heeft. Of het standbeeld van de held Boduognatus, dan heb je meteen de dierentuin gezien, want je komt hierlangs op weg naar de giraffen.

In het tweede deel van het boek vertelt Herman Clerinx nauwgezet en op basis van de nieuwste wetenschappelijk inzichten het relaas van de Romeinen in onze streken, van voor de komst van Julius Caesar tot na de val van Rome. Daarmee bevat het boek meteen een ideale inleiding over de Romeinen in de Benelux.

Herman Clerinx schrijft regelmatig columns voor Geschiedenis Magazine en heeft al verscheidene boeken uitgegeven. Romeinse sporen is zijn eerste boek bij uitgeverij Athenaeum.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 29,99
Aantal: Bestellen

Voorraad