(Artikelnr: 9789090281964)

Vorstelijk Tafelen in Nederland. 
Onze Vaderlandse Kookgeschiedenis..

Moor de, J., N. de Rooij, A. Tielemans 

Harde kaft. 1,2 kg. 256 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Vorstelijk Tafelen 2014.

Dit verrassende kook- kijk en leesboek geeft een boeiend overzicht van onze eetcultuur en de geschiedenis van de Nederlandse Kookkunst tot de dag van vandaag.
Het rijk geïllustreerde boekwerk begint bij de jaartelling en bereikt een eerste mijlpaal in 1593 als van de geneesheer en hobbykok Carolus Battus uit Dordrecht het eerste in Nederland gedrukte kookboek verschijnt.
De ontwikkeling van de Nederlandse keuken door de eeuwen heen wordt in beeld gebracht aan de hand van prachtige eettaferelen van beroemde Hollandse Meesters uit de collecties van het Rijksmuseum, van Googh Museum, Amsterdam Museum en Museum Boymans van Beuningen.
Maar ook met zeldzame authentieke menukaarten, nostalgische reclameaffices en tientallen historische foto’s uit de archieven van het ANP evenals smakelijke anecdotes en bijzondere interviews.

Zelf koken

Alle 150 gerechten in dit boek werden door chefkok Albert Tielemans en zijn team zorgvuldig nagekookt; de gerechten zijn ook geschikt om thuis te koken, want overal zijn de ingredienten verkrijgbaar en ook de smaakbeleving hield hij goed in het oog. Alle gerechten werden gefotografeerd op zeldzaam klassiek servies.
De veelbewogen vorige eeuw brengt de belangstelling voor lekker koken in een stroomversnelling en vooral in de tweede helft is er sprake van een ongekende culinaire ontwikkeling en zet het vaderlandse koksgilde de kookkunst definitief op de kaart.
Ook de keukenprinsen en prinsessen thuis ontdekken het kookplezier en daarna rijzen de kookclubs de pan uit!

Lekker en duurzaam

Vanaf 2000 zijn wij “op weg naar duurzaam koken”, de belangrijkste trend uit het begin van deze eeuw. Lekker, gezond en duurzaam koken met streekproducten staat in de restaurants maar ook thuis steeds vaker op het menu. Er is veel aandacht voor innovatie en creativiteit rond puur en eerlijk voedsel zoals in het” Restaurant van de Toekomst” van de Landbouw Universiteit Wageningen. Nooit eerder werden zoveel jaren vaderlandse kookgeschiedenis in woord en beeld beschreven en niet eerder waren zoveel culinaire deskundigen bereid mee te werken. De Nederlandse Keuken ontwikkelt zich als nooit tevoren. Wij koesteren onze eetcultuur en waken over ons culinair erfgoed.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 28,25
Aantal: Bestellen

Voorraad