Goed gevonden. Een historie van archeologen en 'amateurs'. Het portret van Martien Weel.

Weel, M.

Stijve kaft met flappen. 272 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Poldervondsten 2014.

Tekstbijdragen van o.a. 
Sebastiaan Ostkamp, Kees van der Pols, Wil Snip, Cas Wichers jr. en Annemarieke Willemsen.

Het levensverhaal van een graver.
Een kleine geschiedenis van (amateur)archeologie.

De overvloed aan vindplaatsen door grootschalig grondverzet, koerswijzigingen binnen het vakgebied, de opkomst van de AWN, de ontdekking van de metaaldetector, nieuwe wetgeving… Al die ontwikkelingen worden in dit boek belicht.

Goed gevonden vormt een kleine geschiedenis van (amateur)archeologie in Nederland, maar vertelt bovenal het levensverhaal van een gelukkige graver. Ook bovengronds: álle vondsten werden met zorg gedetermineerd en gearchiveerd. Dit boek onthult de mooiste en meest bijzondere, van munten, insignes en riembeslag tot steengoed, aardewerk, tegels en glas.

Makelaar en fervent amateurarcheoloog Martien Weel (1935-2011) legde al rond 1950 de basis voor zijn eigen collectie bodemvondsten en was vervolgens decennialang actief. In de periode waarin Weel gewapend met schop, laarzen en (later) metaaldetector op pad ging, veranderde niet alleen het hobbygraven zelf, maar ook de manier waarop men naar deze liefhebberij keek.

Treed in Weels voetsporen en volg hem tijdens zijn zoektochten in onder meer Medemblik, Hoorn en Amsterdam. Hoe ging hij te werk? Waar werd gegraven? Wat is de geschiedenis van die vindplaatsen? En: welke opmerkelijke schatvondsten kwamen elders in Nederland uit de bodem? Marleen Weel vertelt het levensverhaal van haar vader. Verschillende (amateur)archeologen en andere verzamelaars onderzoeken de vondsten én het vinden door de jaren heen.
 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 34,95
Aantal: Bestellen

Voorraad