Archaeological Footwear. Development of shoe patterns and styles from Prehistory till the 1600’s.

Volken, M.

Hardcover, 408 pp. Richly illustrated. Tekst in het Engels. Catalogue of 400 examples of specific cutting patterns; index. Spa-Uitgevers. May 2014.


De kennis om een patroon te maken voor schoenen was het best bewaarde geheim, dat werd doorgegeven van meester op leerling, zonder dat het ooit op papier werd gezet. Nu, na 20 jaar van onderzoek zijn de principes van het maken van antieke schoen patronen herontdekt. Marquita Volken gebruikt de praktische kennis en onderzoekstechnieken die ontwikkeld zijn door Olaf Goubitz in combinatie met de methoden die zijn ontworpen door Carol van Driel-Murray en Willy Groenman-van Waateringe om de 17 basis typen van snijpatronen voor archeologisch lederen schoeisel te identificeren. Meer dan 400 schoen ontwerpen zijn geïdentificeerd en worden gepresenteerd in een chronologisch kader  dat niet alleen de Prehistorie omvat maar ook de Romeinse tijd, de Middeleeuwen en de vroeg moderne tijd.
 
Deze uitgebreide gids voor Europees archeologische schoeisel is rijk geïllustreerd met tekeningen en foto’s van archeologisch schoeisel en reconstructies van schoenen. Een catalogus toont elk bekend schoentype tezamen met het snijpatroon, een beknopte beschrijving en een zo volledig mogelijke lijst van gepubliceerde voorbeelden. Het boek omvat eveneens een korte geschiedenis van de calceologie, de studie van leder, fundamentele onderzoek methoden en een overzicht van de zool/bovenleer constructies voor archeologische lederen schoenen.
 
Over de auteur:
Marquita Volken heeft academische titels in filosofie, kunstgeschiedenis en een doctoraat in archeologie. Ze is de auteur en co-auteur van meer dan 70 artikels en bijdragen voor publicaties op het gebied van lederen vondsten van Zwitserland, Nederland, Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. 

Bijlagen:
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 59,50

Voorraad