Vierkante flessen / Bouteilles carrées / Square bottles

Soetens, J.

Hardcover. 176 pp. Rijk geïllustreerd. Batavian Lion. 2004.

Het boek opent met opnamen van vierkant gevormde objecten van Nederlandse glaskunstenaars, deels in bezit van het Nationaal Glasmuseum te Leerdam, maar komt al spoedig uit bij het verschijnsel van de vierkante fles: de enige glazen voorwerpen die in grote getale in vierkante uitvoering worden gemaakt.

Het boek toont antieke voorbeelden vanaf de Romeinse periode tot aan het einde van de mondblaastechniek en vanaf de pre-industriële periode tot de moderne tijd. Afbeeldingen van schilderijen en prenten, van Jan Steen tot moderne realistische schilders als Rob Møhlmann tonen flessen in hun eigentijdse context. Enkele hoofdstukken zijn speciaal gewijd aan de verpakkingsontwikkeling en de bijbehorende reclame-uitingen van twee merken die zich al meer dan honderd jaar met een vierkante fles onderscheiden.

In 2002 werden deelnemers van de 32e jaarconferentie van de Amerikaanse Glass Art Society uitgenodigd om in Leerdam vierkante, liefst flesvormige objecten te komen maken. De kleurrijke serie objecten die daarvan het gevolg was is vrijwel geheel in het boek afgebeeld. Door het gehele (drietalige) boek zijn spectaculaire foto’s opgenomen van de kristalproduktie bij Royal Leerdam, alsmede opnamen van de volautomatische flessenfabricage.
 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 45,00 € 17,50
Aantal: Bestellen

Voorraad