(Artikelnr: 9789040089312)

Egbert Estie en Porceleinfabriek Kroon Noordwijk 1906-1910

de Jong, L., D. Bode.

Paperback. 95 pp. Zeer rijk geïllustreerd. W. Books. 2004.

Voor de Nederlandse aardewerkindustrie rond 1900 is Egbert Estié (1865-1910) van groot belang geweest. In 1895 was hij medeoprichter van de Firma Wed. N.S.A. Brantjes en Co. in Purmerend, terwijl hij in 1898 de Plateelbakkerij Zuid-Holland in Gouda en in 1906 de Porceleinfabriek De Kroon in Noordwijk oprichtte. De Porceleinfabriek De Kroon was van 1906 tot 1910 gevestigd in Noordwijk en maakte sieraardewerk in de trant van het glanzende Gouds Plateel.
Naast de beschrijving van de bedrijfsgeschiedenis, de schilders en de merken, worden de voor De Kroon zo kenmerkende abstract geometrische decors, uitgevoerd in felle kleuren alsmede de kleine productie gebruiksaardewerk en tegels uitgebreid in zowel woord als beeld onder de loep genomen.


In de periode 1880-1940 is in Nederland in tientallen fabrieken en fabriekjes sieraardewerk en -porselein gefabriceerd, in een aantal in die tijd populaire stijlen (art nouveau / Jugendstil, Amsterdamse School en art deco). Veel is de afgelopen 25 jaar in overzichtswerken en monografieen gepubliceerd; de Noordwijkse onderneming van Egbert Estie (1865-1910) was nog niet aan bod geweest. Na een voorwoord over de oprichter en zijn zakelijke voorgeschiedenis volgen hoofdstukken over zijn leven (door een achterkleindochter), de fabriek, het product, waaronder modellen en decors, gebruiksaardewerk en tegels. Als slot: waardering, merken, biografische gegevens van medewerkers en signaturen, noten, summary, literatuur etc. Mooi uitgegeven, overvloedig in kleur geillustreerd en aardig geschreven met een overvloed aan informatie, geeft het een goed beeld van deze fabriek in zijn tijd. De figuur van Estie, eerder oprichter van soortgelijke ondernemingen in Purmerend en Gouda, komt goed uit de verf. Interessant voor de grote groep van verzamelaars op het gebied van de keramiek rond 1900 en voor geinteresseerden in de lokale geschiedenis van Purmerend, Gouda en Noordwijk. 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 5,00
Aantal: Bestellen

Voorraad