Plateelbakkerij Schoonhoven anno 1920. Sieraardewerk van v/h Plateelbakkerij Schoonhoven.

Jonge de, L.

Paperback. 84 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Uitgeverij Waanders ism Drents Museum Assen 2003.

Schoonhoven is vooral bekend als zilverstad, maar kent sinds 1920 ook een aardewerkfabriek onder de naam Plateelbakkerij Schoonhoven.
Gedecoreerd sieraardewerk (plateel) wordt vaak in één adem genoemd met het nabijgelegen Gouda, maar dat is in het geval van het Schoonhovens aardewerk niet terecht.
Rond 1920 vormde het succes van de NV Plateelbakkerij Zuid-Holland, in Gouda aanleiding voor veel aardewerkbedrijven zich ook op het gedecoreerd sieraardewerk te storten.

Vaak werd de boedel van een eerder failliet gegaan bedrijf overgenomen en werd met die modellen het nieuwe bedrijf opgezet. Belangrijk zijn dan de handgeschilderde decors, waarmee men zich kon onderscheiden van anderen.
Zo ook in Schoonhoven waar sprake is van een heel eigen stijl van decoreren, met name door een kenmerkend gebruik van bepaalde kleuren en de wijze van schilderen. Naast sieraardewerk werd er ook veel gelegenheidsaardewerk alsmede plastieken gemaakt.

Het eigen karakter van het Schoonhoven-plateel rechtvaardigt nu een aparte tentoonstelling met bijbehorende publicatie waarin zowel de geschiedenis als de ontwikkeling van de producten uitgebreid aan bod komen.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 12,50
Aantal: Bestellen

Voorraad