Nederlandse Tegels uit de 20ste eeuw 
Met Chinese en Japanse voorstellingen 

Pluis, J., M. Chen 

Paperback. 96 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Primavera 2020 

Dit boek beschrijft hoe de cultuur en beeldtaal van China en Japan hun weg naar de Nederlandse tegel hebben gevonden. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Martin van Straaten, een in Londen gevestigde tegelhandelaar die aanvankelijk porseleinen tegels in China kocht. Toen die na 1927 niet meer te krijgen waren, werd aan tegelfabrikant Tichelaar in Makkum gevraagd om de Chinese decors zelf in productie te nemen.

De tegels uit de fabriek van Tichelaar staan centraal. Elk van de 55 tegels is voorzien van een korte beschrijving van de afgebeelde figuur; de traditionele karakters van de Chinese opschriften zijn getranscribeerd en vertaald. Daarnaast bevat dit boek overzichtelijke tabellen van alle series met Chinese voorstellingen die vanaf 1900 in de bekende fabrieken in Utrecht, Harlingen en Makkum werden vervaardigd. Tevens worden Chinese en Japanse voorstellingen van de Utrechtse, Maastrichtse en Goudse aardewerkproducenten behandeld.

Het boek besteedt ten slotte ruimschoots aandacht aan de vele afbeeldingen van symbolen uit taoïsme en boeddhisme en van voorwerpen ontleend aan het dagelijks leven in het oude China en Japan.


 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 19,50 € 9,50
Aantal: Bestellen

Voorraad