(Artikelnr: 9789070849238)

Opium en opiumschuiven.

Duco, D.

Paperback. 256 pp. Rijk geïllustreerd. Stichting Pijpenkabinet 2006.

Opium en opiumschuiven is een intrigerend en daardoor geliefd thema. Als eerste Nederlandstalige overzichtswerk is dit bronnenboek gepaseerd op alle internationale literatuur op dit gebied. De lezer wordt ingewijd in de teelt van de papaver en de productie van rookopium. De rol van opium in de wereldgeschiedenis komt tot uiting in de handel en politiek, met als climax de Chinese opiumoorlogen. Ook het gebruik komt aan bod: van de eenzame schuiver tot de mysterieuze opiumkit. Nooit eerder werden de opiumpijp en alle erbij gebruikte attributen zo uitvoerig beschreven. Materiaal, symboliek en vakmanschap vormen een wezenlijk onderdeel van deze Chinese kunstnijverheid. Komtom, dit boek is een bron van informatie over alle aspecten van opium.

Uit elk detail blijkt de systematische geest van de schrijver: vijf hoofdstukken met elk vijf thema’s, 100 pagina’s over de opiumproductie, -handel, -geschiedenis en
-gebruik, ook weer 100 pagina’s besprekingen en beschrijvingen van de objecten. Met recht heeft het boek als ondertitel een bronnenboek, want om dit alles te verantwoorden heeft Duco maarliefst 700 noten in de tekst verwerkt die verwijzen naar zo’n 450 bronnen. Het feit dat slechts 20 daarvan in het Nederlands zijn (meer dan de helft overigens van vóór 1940) bewijst wel hoe nodig het was een Nederlands boek over opium uit te brengen. 
 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 12,50
Aantal: Bestellen

Voorraad