(Artikelnr: 9789025367749)

Sail Rome! De koopvaardij in de Romeinse tijd

Mark Driessen, Fik Meuijer en René van Beek

Paperback, 64 pp. geïllustreerd. Athenaeum

Tweeduizend jaar geleden werd de Middellandse Zee intensief bevaren door schepen die de meest uiteenlopende lading vervoerden. Er werd niet alleen gehandeld in wijn, olie, graan en grondstoffen als tin en koper, maar ook in exotische producten. Wilde dieren vochten in het Colosseum.

Honderden tonnen graan werden wekelijks van Alexandrië in Egypte naar de haven van Ostia bij Rome vervoerd. De zeehandel bloeide. Vrachtschepen namen naast bulkgoederen ook reizigers mee, die van haven tot haven naar hun bestemming voeren, met alle ontberingen van dien. Vele schepen overleefden de reis niet. De wrakken, vaak nog beladen met handelswaar, leveren nu een schat aan informatie.

Uit archeologische vondsten in de noordelijke provincies van het Romeinse rijk wordt veel duidelijk over de scheepvaart in onze streken. Zo is in Woerden een Romeins schip aangetroffen met een lading graan aan boord, en zijn onlangs in Voorburg Romeinse kadewerken blootgelegd, op de locatie van de Romeinse stad Forum Hadriani. Een aantal objecten, afkomstig uit de opgraving, wordt hier voor het eerst gepresenteerd.

Fik Meijer is emeritus hoogleraar Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schreef vele succesvolle boeken over de oudheid.

Mark Driessen is medewerker van het Amsterdams Archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam. Hij leidt de opgravingen in Voorburg.

René van Beek is conservator van het Allard Pierson Museum. Hij stelde de tentoonstelling 'Sail Rome!' samen.

Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 9,40 € 7,50

Voorraad