(Artikelnr: 9789492576248)

's-Hertogenbosch. Stad op de schop 
40 jaar archeologisch onderzoek in 's-Hertogenbosch 

Nijhof, E., F. Schipper, R. van Genabeek 

Hardcover. 742 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Pictures Publishers 2019 

Al 40.000 jaar leven mensen in het gebied waar nu `s-Hertogenbosch ligt.

Vele generaties hebben hier huizen gebouwd, voedsel geteeld, voorwerpen gemaakt en producten verhandeld. Deze activiteiten hebben sporen in de bodem nagelaten. Het is verrassend hoeveel informatie hieruit kan worden afgeleid.

Over hoe het landschap in de loop van duizenden jaren is veranderd en hoe mensen daarvan gebruik hebben gemaakt. Over hoe op een gunstige plek in dat landschap de stad `s-Hertogenbosch kon ontstaan, die in korte tijd uitgroeide tot een belangrijk handelsknooppunt met duizenden inwoners. Over hoe men deze handelsstad wist te verdedigen door telkens weer de stadsmuren uit te breiden en aan te passen aan de nieuwste strategische inzichten.

We weten wat de mensen aten, wat voor huisraad ze gebruikten, hoe ze kookten en hoe ze zich kleedden. We hebben kunnen achterhalen waaraan de stad haar economische bloei rond 1500 te danken had. Ook over de schaduwkanten van het stedelijk bestaan, zoals de omgang met afval, hygiëne en gezondheid kwamen we meer te weten.

De nieuwe kennis over deze onderwerpen is vooral gebaseerd op de vele opgravingen die de afgelopen 40 jaar in en rond `s-Hertogenbosch hebben plaatsgevonden. De vondsten vertellen ons een uniek verhaal dat niet uit andere bronnen is af te leiden. Dit boek geeft voor het eerst en op toegankelijke wijze een overzicht van het leven van de Bosschenaren en hun voorouders vanaf de eerste rondtrekkende jagers en verzamelaars tot aan de grote sociale en economische veranderingen in de 19de eeuw. De nadruk ligt daarbij op de late middeleeuwen, de bloeiperiode van de stad.

Dit boek is rijk geïllustreerd met tweeduizend afbeeldingen waarvan er veel speciaal voor deze uitgave zijn gemaakt. Het is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van `s-Hertogenbosch, de middeleeuwen en stadsarcheologie in Nederland en daarbuiten 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 39,95
Aantal: Bestellen