(Artikelnr: 9789057301476)

Verwarmen en verlichten in de negentiende eeuw 

Stokroos, M.

Paperback. 144 pp. Rijk geïllustreerd. Walburg Pers 2001 

Bij het vallen van de avond doen we het licht aan. Wordt het kouder dan zetten we de thermostaat wat hoger. Gewoon, alledaags comfort. In de negentiende eeuw was dit echter niet zo vanzelfsprekend. Meindert Stokroos neemt ons mee langs ontwikkelingen die het leven een stuk aangenamer hebben gemaakt. Een kennismaking met de installatietechniek, rijk geïllustreerd met talloze voorbeelden van oude verwarmings- en verlichtingssystemen.

De eerste stappen op het pad van de installatietechniek werden met vallen en opstaan gezet. Het gebruik van kaarsen en natuurlijke oliën maakte in de negentiende eeuw langzaam plaats voor lichtgas en petroleum. Tenslotte deed aan het eind van die eeuw de elektriciteit haar intrede in het dagelijks leven, althans voor de gegoede burgerij. Geen omslachtig dagelijks onderhoud van de petroleumlamp meer, maar licht met een eenvoudige druk op de knop.

Ook de eerste schreden op het gebied van centrale verwarming werden voorzichtig gezet. Van potkacheltjes en strijkkachels gestookt op hout of kolen ging het richting verwarmingssystemen met warm water. Om uiteindelijk uit te komen bij een comfortabele verwarming zoals we die nu kennen.
Geen ijsbloemen meer op de ruiten omdat de kachel het af laat weten, geen roetende olielamp... ""Kortom alles is ingerigt om het huis gemakkelijk te maken""."
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 19,50
Aantal: Bestellen

Voorraad