Van Piece Montée tot Peche Melba 
Een geschiedenis van het betere nagerecht 

De Vooght, D., P. Scholliers (eds) 

Paperback. 88 pp. geïllustreerd in z/w. Food Studies nr 3. VUB press 2008 

Desserten? ze zijn de kers op de taart van een maaltijd. Maar bestonden ze ook in de achttiende en negentiende eeuw? Hoe zag een dessert van 1865 of 1905 eruit en hoe werd het bereid? Besteedden koks aandacht aan het nagerecht? Verorberden alleen adel en burgerij zoet en snoep?

Zeven auteurs uit de wetenschappelijke en culturele wereld zochten het uit en stellen de resultaten van hun verkenning voor in dit boek. Ze kijken naar de alledaagse rijke tafels van Vlaamse adellijke families in de achttiende eeuw, waar Engelse pudding en chocoladetaart in trek waren.
Ze behandelen de achttiende-eeuwse Brusselse mondaine tafels, die volgens een tijdgenoot niet veel te bieden hadden, maar waar niettemin copieus werd gegeten en gedronken.
Ze onderzoeken de pièces montées van kok-architect Antonin Carême uit de eerste helft van de negentiende eeuw, kleurrijke composities van fruit, gebak en suiker, waarbij de vorm even belangrijk was als de smaak.
Ze hebben het over de status van suiker aan het hof van Leopold II en het feit dat het serveren van frambozensorbets belangrijke gasten doet vermoeden.
Daarnaast bestuderen ze ook de mate waarin al dat zoets door gewone mensen werd gegeten.

Lees meer over het prijskaartje van adellijke diners, oude rekeningen of handgeschreven receptenboekjes. Bijbehorende illustraties doen u watertanden: menukaarten, gravures van patisserie uit kookboeken van weleer of een kiekje van een gegoede familie aan zee, trots poserend met een ijsje. Heerlijk!
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 10,00 € 2,50
Aantal: Bestellen

Voorraad