Bethlehem in de Bangert. 
Een historische en archeologische studie naar de ontwikkeling van een vrouwenklooster onder de orde van het heilig kruis in het buitengebied van Hoorn 1475-1572.

Schrickx, Ch.

Harde kaft. 496 pp. Geïllustreerd. Uitgeverij Verloren 2015.

​In Westerblokker even buiten Hoorn werd in 1475 een vrouwenklooster met de naam Bethlehem opgericht. De grote stichtingsgolf van kloosters, die eind veertiende eeuw begon, was al enige tijd over zijn hoogtepunt heen. Waarom kwam aan het einde van de vijftiende eeuw nog een nieuwe kloostergemeenschap tot stand en wat zegt dit over de vitaliteit van het kloosterleven in die tijd?
Tussen 2003 en 2008 is dit klooster voor een groot gedeelte opgegraven. De inrichting van het kloosterterrein kon hierdoor grotendeels worden gereconstrueerd. Er zijn ook veel voorwerpen opgegraven, zoals devotionalia van pijpaarde en terracotta, die een beeld geven van het kloosterleven.
Aan de hand van deze archeologische en van historische bronnen beschrijft Christiaan Schrickx waarom het klooster werd gesticht en hoe het leven binnen de kloostermuren was vormgegeven. Een grote rol blijkt hierbij te zijn weggelegd voor de Orde van het Heilig Kruis.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 49,00 € 15,00
Aantal: Bestellen

Voorraad