Merovingisch grafveld Elst-’t Woud. 

W.J.H. Verwers en W.J. van Tent

Harde kaft, 299 pp. Rijk geïllustreerd. RAM 223. RCE 2015

Aan het einde van de vijfde eeuw na Chr. Zijn overledenen op de zuidflank van de Utrechtse heuvelrug in de omgeving van het huidige Elst (gemeente Rhenen) begraven. In dat grafveld, dat in gebruik bleef tot in het begin van de achtste eeuw, zijn vier, mogelijk vijf families begraven. De leeftijd van de overledenen varieerde van enige maanden tot 60 jaar.
Van de doden zijn de meeste gecremeerd. Hun asresten azijn in een pot van aardewerk (urn) in de aarde bijgezet. De overige overledenen zijn begraven, meestal in een houten kist. De overledenen kregen vaak voorwerpen mee in hun graf, zoals mantelspelden, maar ook andere sieraden zoals kralenkettingen, vaatwerk van aardewerk en glas, of wapens. Een paar graven zijn heel rijk aan geschenken.
De Merovingische graven werden in 1981 per toeval bij rioleringswerkzaamheden ontdekt. Tijdens de opgraving die daarop volgde, zijn uiteindelijk 260 graven onderzocht. In dit rapport vindt u de resultaten van dat onderzoek.
Dit wetenschappelijk rapport is bestemd voor archeologen, andere professionals en liefhebbers die zich bezighouden met archeologie.
Met kennis en advies geeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed de toekomst een verleden.
 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 44,95

Voorraad