(Artikelnr: 9789491950087)

De Apenstert. Huizen, straten en scheepsresten uit de 13de eeuw aan het Broederenkerkplein in Zutphen. 

Fermin, B.

Paperback. 172 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Zutphense Archeologische Publicaties 94. Gemeente Zutphen 2014

Met bijdragen van:
D. Kastelein, M. Groothedde, F. van Gemert - de Heus 

Voor de bouw van het appartementencomplex De Engelenburght (tegenover de Broederenkerk) is archeologisch onderzoek gedaan. Dat leverde belangrijke en spannende vondsten die zijn beschreven in het boek 'De Apenstert'.

Het bombardement van 14 oktober 1944 sloeg een gat op het terrein tegenover de Broederenkerk, de vroegere straat 'Apenstert'. 70 jaar later liet ondernemer Ton de Lange op deze plek een appartementencomplex van 3 woningen bouwen in historische stijl.
Voorafgaand aan de bouw, vond archeologisch onderzoek plaats in 2013. Dat leverde belangrijke en spannende vondsten die in 2013 regelmatig het nieuws haalden. Ze zijn beschreven in het boek ‘De Apenstert’.

Verdedigingswal, kogge en schoenmakers

De archeologische opgravingen verschaffen inzicht in de eerste stedelijke bewoning. Zo werden sporen gevonden van een oude verdedigingswal met gracht en huizen uit de 13e eeuw en resten van de oudste 'kogge’, een middeleeuws handelsschip, van Nederland. Ook leverde het speurwerk houten wegdekken op uit de 13e eeuw van de verdwenen straat Apenstert. Daar werkten in ieder geval schoenmakers want er zijn honderden resten van schoenen en leerafval aangetroffen. Ook zijn er aanwijzingen voor prostitutie zo’n 750 jaar geleden.

De historie van de Apenstert eindigde abrupt door het vernietigende bombardement in de Tweede Wereldoorlog. Nu na 70 jaar is het terrein aan het Broederenkerkplein weer bewoond en is de bijna 1000 jaar lange historie van de legendarische Apenstert in boekvorm verschenen.
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 19,50

Voorraad