Venus op rekenpenningen. De naakte waarheid?

Groenendijk, F.

Harde kaft. 300 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Poldervondsten 2015

Vlaanderen, eind 15de eeuw. In Brugge houden opstandige Vlamingen aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk gevangen, de pest waart rond en plunderende troepen maken de landstreken onveilig. In deze roerige periode verschijnt een serie rekenpenningen die afwijkt van wat tot dan toe gebruikelijk was. In plaats van de heersende vorst is een ontklede vrouw afgebeeld. Een protest tegen de wantoestanden in de Bourgondische Nederlanden? Een teken van hoop? En wie verbeeldt zij: Pandora, Venus, ‘de naakte waarheid’?
Freek Groenendijk, die een van de grootste particuliere collecties Neurenbergse rekenpenningen bezit, deed jarenlang onderzoek naar deze zogenoemde venusrekenpenningen. Dit boek ontvouwt zijn speurtocht én de verrassende ontdekkingen die hij deed. Niet alleen geschiedenis en numismatiek worden hierbij belicht, maar ook mythologie, beeldende kunst, astronomie en astrologie.
Bijna 100 jaar lang verscheen ‘Venus’ op rekenpenningen in Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Neurenberg. Dit intrigerende gegeven werd nog niet eerder zo uitvoerig bestudeerd. Venus op rekenpenningen bevat bovendien een unieke catalogus met ruim 235 exemplaren.
 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 69,95 € 30,00
Aantal: Bestellen

Voorraad