Graven en begraven bij de Minderbroeders. Een archeologische opgraving op de Paardenmarkt in Alkmaar.

Griffioen, A., S. Hakvoort, R. Schats, P. Bitter.

Paperback. 290 pp. Zeer rijk geïllustreerd. Rapporten over Alkmaarse Monumenten en Archeologie 22. Gemeente Alkmaar 2015.

Onder de aangetroffen sporen en structuren bevonden zich oa mogelijk inheems -romeinse greppels, middeleeuwse sloten en waterputten, resten van het Minderbroederklooster en de bijbehorende begraafplaats en een massagraf van het beleg van Alkmaar.
Het vondstmateriaal bestond oa uit aardewerk, metaal, pijpaarde, groot dierlijk bot, visresten uit de middeleeuwse waterputten en menselijke skeletresten. De laatste zijn fysisch antropologisch onderzocht Daarnaast vond isotopenonderzoek plaats naast botanisch - en parasitologisch onderzoek. Er werd onderscheid is gemaakt tussen individuele begravingen en individuen uit massabegravingen.
Bij de individuele begravingen bleek het om personen te gaan met een matige gezondheid. De personen uit het grote massagraf zijn soldaten geweest, die uit het kleine massagraf burgers die omgekomen zijn tijdens het beleg, met vergelijkbare kenmerken als die op de rest van de begraafplaats.

Met bijdragen van:
B. Beerenhout, D. Brinkhuizen, S. van Daalen, R. Hermsen, R. Houchin, L.M. Kootker, D. Smeerdijk, J. Zeiler, 
 
Prijsinformatie:
Prijs per stuk:
€ 32,50
Aantal: Bestellen

Voorraad